ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Shop By

Στοιχεία 1-40 από 133

Σελίδα
 1. 46.6501
  Journal Des Debats, 7 Μαρτίου 1825. Στο Ναύπλιο αποβιβάστηκαν 3 χιλιάδες Αιγύπτιοι αιχμάλωτοι, οι οποίοι ήταν αποδυναμωμένοι. Οι Έλληνες βλέποντας τους, απόρησαν για το πως σκέφτηκε ο Πασάς της Αιγύπτου να στείλει τέτοιους στρατιώτες στον Μοριά. Ο Ιμπραήμ Πασάς κρέμασε 10 ξένους αξιωματικούς, καθώς πίστευε ότι αυτοί έφταιγαν για τις αποτυχίες του Οθωμανικού στρατού, ενάντια στους Έλληνες. Ο ίδιος ήταν φανατικός Μουσουλμάνος και απεχθανόταν τους Χριστιανούς.
 2. 46.6502
  Gazette De France, 1 Ιουλίου και 13 Σεπτεμβρίου 1827. Πληροφορίες από την εφημερίδα της κυβερνήσεως, για την διακήρυξη του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης: ο Κόμης Καποδίστριας διορίζεται πρόεδρος της Ελλάδας. Ο Λόρδος Κόχραν γίνεται Ναύαρχος του Ελληνικού στόλου και ο Τσώρτς διορίζεται Αρχιστράτηγος. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας επιθυμούν ανοιχτά να δεχτεί ο Καποδίστριας την κυβέρνηση της Ελλάδας.
 3. 46.6503
  Gazette De France, 7 Ιουλίου 1827. Σημαντικές πληροφορίες για την Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα: Η κυβέρνηση θα μεταφερθεί στο Ναύπλιο και ο κλήρος πλέον δεν μπορεί να λάβει διοικητικές και πολιτικές θέσεις. Η εξουσία του κράτους παραχωρείται στον Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Τσώρτς διορίστηκε αρχιστράτηγος των Ελληνικών σωμάτων. Οι συνταγματάρχες Φαβιέρος και Χάιντεγκερ έγιναν επισήμως Έλληνες πολίτες. Στην εφημερίδα περιλαμβάνεται και η διακήρυξη του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, Γεωργίου Σισίνη, που εκφωνήθηκε κατά την ολοκλήρωση της (Trezene/Damala 17 Mai 1827).
 4. 46.6504
  Gazette De France, 20 Ιουλίου 1827. Ο Στρατηγός Τσώρτς κατέχει τα Δερβενάκια και ο Κολοκοτρώνης, μαζί με άλλους επαναστάτες, βρίσκεται κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου, ώστε να εμποδίσουν την διέλευση του Ιμπραήμ Πασά. Φημολογείται ότι ο Κόχραν, μαζί με 70 Ελληνικά πλοία, νίκησε στην Κρήτη 120 πλοία του Αιγυπτιακού στόλου, τα οποία έπειτα διασκορπίστηκαν.
 5. 46.6505
  Gazette De France, 25 Ιουλίου 1827. Άρθρο, από αυτόπτη μάρτυρα, για τις συνθήκες της συνθηκολόγησης της Ακρόπολης: Η φρουρά της Ακρόπολης, αφού παραδόθηκε, ήθελε να αποχωρήσει με τα όπλα και της προμήθειες της. Παρόλα αυτά ο Ρεσίτ Πασάς, μετά από πολιορκία 11 μηνών δεν σκόπευε να είναι τόσο ευνοϊκός στην συνθηκολόγηση. Ο Ρεσίτ πρότεινε να φύγουν, αφού παραδώσουν τα όπλα τους, όσοι δεν ήταν Αθηναίοι και να σκοτώσει όλους τους Αθηναίους, παίρνοντας την περιουσία τους. Ο Έλληνας διαπραγματευτής όμως αρνήθηκε, τονίζοντας ότι οι αρχηγοί, οι στρατιώτες, η φρουρά και οι Αθηναίοι θα είχαν την ίδια μοίρα. Τελικά η συνθηκολόγηση έγινε στις 5 Ιουνίου και οι Έλληνες εκκένωσαν την Ακρόπολη. Δύο χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλλου έφυγαν μισοπεθαμένοι και γεμάτοι θλίψη.
 6. 46.6506
  Gazette De France, 4 Αυγούστου 1827. Ο Ρεσίτ Πασάς κατευθύνεται, με 8 χιλιάδες άνδρες στην Κόρινθο. Ο Συνταγματάρχης Φαβιέρος βρίσκεται στα Μέγαρα, με χίλιους άνδρες. Νέα από την Νάξο αποκαλύπτουν ότι ο Κόχραν έπλεε στην Κρήτη με Αυστριακή σημαία. Ο Ιμπραήμ Πασάς έφτασε στην Τριπολιτσά και διέταξε τους κατοίκους του Άργους να ετοιμάσουν οικισμούς για 12 χιλιάδες άνδρες. Ο Γρίβας, ο οποίος ήταν ο διοικητής του Ναυπλίου, απαίτησε να πληρωθούν τα στρατεύματα του ένα εκατομμύριο πιάστρα και για να εκπληρωθεί η επιθυμία του έχει κρατήσει κάποιους εμπόρους που ήθελαν να φύγουν από την πόλη.
 7. 46.6507
  Gazette De France, 14 Αυγούστου 1827. Ο Στρατηγός Τσώρτς χώρισε τα στρατεύματα του και τα τοποθέτησε στις Θερμοπύλες και στα βουνά της Φωκίδας, ώστε να εμποδίσουν τον Τουρκικό ανεφοδιασμό. Ο Κολοκοτρώνης έχει καταλάβει μια γραμμή ανάμεσα στο Άργος και την Κόρινθο, για να διακόψει τις Τουρκικές επικοινωνίες. Ο Ιμπραήμ Πασάς βρίσκεται στην Ηλεία (Elide) και προετοιμάζεται να περάσει τον κόλπο της Ναυπάκτου. Τρία πλοία του Αιγυπτιακού στόλου δέχτηκαν επίθεση από Έλληνες, κοντά στην Κρήτη. Τα έσοδα των νησιών του Αιγαίου προορίζονται για την συντήρηση του Ελληνικού στόλου , ο οποίος διοικείται από τον Λόρδο Κόχραν.
 8. 46.6508
  Gazette De France, 16 και 17 Αυγούστου 1827. Ο καπετάνιος William Lee, επικεφαλής του πλοίου “TheSixBrothers”, έφυγε από την Νέα Υόρκη και έφτασε στο Πόρο. Εκεί ξεφόρτωσε τρόφιμα, για την Ελληνική κυβέρνηση. Ο William Leeδήλωσε ότι είδε μία μεραρχία του Ελληνικού στόλου, υπό την διοίκηση του Λόρδου Κόχραν, η οποία αγκυροβόλησε στο Πόρο. Μόνο η φρεγάτα του Κόχραν δεν παρέμεινε.
 9. 46.6509
  Gazette De France, 25 Αυγούστου 1827. Η διακήρυξη του Λόρδου Κόχραν στους ναύτες του, μετά την παραβίαση της συνθηκολόγησης του Αγίου Σπυρίδωνα (Μοναστήρι στον Πειραιά) και την σφαγή των Τούρκων από τους Έλληνες: Ο Λόρδος Κόχραν αναφέρει ότι είναι δυσαρεστημένος με τις πράξεις των Ελλήνων, καθώς οι Τούρκοι είχαν παραδώσει τα όπλα και τις σημαίες τους. Είναι ικανοποιημένος όμως που οι ναύτες του ακολούθησαν τις διαταγές του και επέστρεψαν στα πλοία τους. Έτσι δεν έγιναν συνένοχοι στα φριχτά πράγματα που συνέβησαν στον Πειραιά. Επισημαίνει ότι η εκδίκηση δεν είναι η λύση. Τέλος τους υπόσχεται ότι θα τους ανταμείψει για την υπακοή τους στις διαταγές του, οι οποίες πάντα είναι σύμφωνες με την τιμή, την ανθρωπιά και τα συμφέροντα της πατρίδας τους. Η Συνθήκη του Λονδίνου, η οποία συνάφθηκε στις 6 Ιουλίου, έγινε γνωστή στην Υψηλή Πύλη. Οι Οθωμανοί πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υπακούσουν στην Συνθήκη που στοχεύει στην ειρήνευση της Ελλάδας.
 10. 46.6510
  Gazette De France, 9 Σεπτεμβρίου 1827. Πολλά νέα για την εμφύλια διαμάχη στο Ναύπλιο: Οι Σουλιώτες ήθελαν να πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους, αλλά ο Κωλέττης και οι αδελφοί Γρίβα δεν είχαν τα χρήματα. Έτσι οι Σουλιώτες απείλησαν ότι θα κανονιοβολήσουν το Ναύπλιο και τα μέλη της κυβέρνησης αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Μπούρτζι. Τελικά οι Σουλιώτες άρχισαν να πυροβολούν την πόλη και οι κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς τις πύλες. Εκεί τους σταμάτησαν και τους πήραν τα υπάρχοντα τους. Ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης αναγκάστηκε να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό για να διαφύγει. Ο στρατηγός Τσώρτς αντιμετώπισε τους Σουλιώτες. Μετά από αυτά τα γεγονότα οι Σουλιώτες κράτησαν τα λάφυρα τους, ως πληρωμή για τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες. Ο Φαβιέρος πήγε στο Ναύπλιο, για να διαμεσολαβήσει, αλλά κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να βοηθήσει και επέστρεψε στα Μέθανα, όπου είχε εγκατασταθεί με χίλιους στρατιώτες. Ο Συνταγματάρχης WilliamTownsendWashington, ο οποίος ήταν μέλος της Φιλελληνικής επιτροπής της Βόρειας Αμερικής, σκοτώθηκε, εξαιτίας της διαμάχης.OΛόρδος Κόχραν, με την φρεγάτα «Ελλάς» πλέει προς το Ναύπλιο, ώστε να επιλύσει τα προβλήματα. Ο Ιμπραήμ Πασάς λαμβάνει στρατιωτικές ενισχύσεις, από την Αλεξάνδρεια. Ταυτόχρονα ταξιδεύει στον Μοριά μαζεύοντας προμήθειες, τις οποίες αποθηκεύει στην Πάτρα.
 11. 46.6511
  Gazette De France, 17 Σεπτεμβρίου 1827. Ο ανιψιός του διάσημου και άτυχου Γεώργιου Καραϊσκάκη ενώ βρισκόταν σε καραντίνα στη Τουλόν, παραλίγο να κατασπαραχθεί από ένα λιοντάρι, το οποίο οι ναύτες είχαν ελεύθερο. Ο Καραϊσκάκης κοιμόταν ήρεμος, όταν το ζώο του επιτέθηκε και έχωσε τα νύχια του στο λαιμό του. Ο νεαρός θα είχε πεθάνει, αλλά ένας ναύτης πρόλαβε και απομάκρυνε το θηρίο. Έπειτα ο γιατρός του πλοίου μπόρεσε να τον βοηθήσει και μετά από τρείς μέρες ανάρρωσε.
 12. 46.6512
  Gazette De France, 30 Σεπτεμβρίου 1827. Ο Κολοκοτρώνης, μαζί με πολλούς επαναστάτες, προχώρησε στο Σκατοβούνι, μία εξέχουσα θέση στην Πάτρα. Οι Άραβες που πολιορκούσαν την Βόνιτσα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν με μεγάλες απώλειες. Οι Έλληνες, μέσω του Πατραϊκού κόλπου, ανεφοδίασαν το Μεσολόγγι. Ο στρατηγός Τσώρτς αποχωρεί από το Ναύπλιο. Ο Ιμπραήμ Πασάς δεν μπόρεσε να ανεφοδιάσει την Τριπολιτσά, από την πλευρά των Καλαβρύτων. Είχε διατάξει 1200 Άραβες με προμήθειες και πυρομαχικά να περάσουν το Δερβενάκια. Χίλιοι Έλληνες όμως, υπό τον Νικηταρά, τους κατατρόπωσαν και πήραν πολλά λάφυρα. Ο Νικηταράς έπειτα κατευθύνθηκε στην Μεθώνη και την νύχτα επιτέθηκε και αιχμαλώτισε 100 Οθωμανούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το κάστρο. Πολλά πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Ρώσος ναύαρχος Χέυδεν αναγκάστηκε λόγω των ανέμων να κολλήσει στα δεξιά της Κέρκυρας, να περάσει από τις Στροφάδες (Strivali) και το ακρωτήριο Σπάθα της Κρήτης, ώστε να φτάσει στην Μήλο με σκοπό να συνεργαστεί με τον Αγγλικό και τον Γαλλικό στόλο. Ο Αιγυπτιακός στόλος, αφού έμαθε για την συνάντηση των Ευρωπαϊκών στόλων, αποφάσισε μάλλον να μην κατευθυνθεί προς το Ναυαρίνο.
 13. 46.6513
  Gazette De France, 5 Οκτωβρίου 1827. Η ειρήνη αποκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, μετά από τις συγκρούσεις των κομμάτων. Πολλοί, από τους 1500 Έλληνες κάτοικους της Ίμβρου, σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους. Ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς βρίσκονται στην Αρκαδία και κατευθύνονται προς της Μάνη, όπου ο Ιμπραήμ είναι έτοιμος να επιτεθεί. Ο Τουρκικός στόλος βρίσκεται στον Πατραϊκό και στον Μεσσηνιακό κόλπο. Ο Ρεσίτ Πασάς βρίσκεται στην Θήβα.
 14. 46.6514
  Gazette De France, 14 Οκτωβρίου 1827. Ο Βρετανός ναύαρχος Κόδριγκτον βρίσκεται στο Ναυαρίνο και είπε στον Ιμπραήμ Πασά να μην επιχειρήσει τίποτα, με τις ενισχύσεις από την Αλεξάνδρεια. Ο Ιμπραήμ και ο Καπουδάν Μπέης όμως υπακούουν μόνο τον Σουλτάνο και για αυτό έστειλαν αγγελιοφόρους στην Κωνσταντινούπολη για να γνωστοποιήσουν την Υψηλή Πύλη για ότι έχει συμβεί. Με την παρέμβαση των Άγγλων πάντως μία εκστρατεία κατά της Ύδρας είναι πλέον απίθανη. Ο Γαλλικός και ο Αγγλικός στόλος έχει αποκλείσει το Ναυαρίνο. Μια Τυνησιακή φρεγάτα επιχείρησε να φύγει και σύντομα βυθίστηκε από μία Αγγλική. Ο Κόχραν έχει καταλάβει το Αιτωλικό και το Βασιλάδι. Ο Ρωσικός στόλος έφτασε στο Ναύπλιο και έλαβε θερμή υποδοχή από τους Έλληνες.
 15. 46.6515
  Gazette De France, 27 Οκτωβρίου 1827. Φημολογείται ότι οι Έλληνες έχουν συνάψει ανακωχή με τον Ιμπραήμ Πασά, μετά τον αποκλεισμό του Ναυαρίνου από τους Γάλλους, τους Άγγλους και τους Ρώσους. Ο στρατηγός Τσώρτς, που προσπαθούσε να αναγκάσει τον Γρίβα να παραδώσει την Ακροναυπλία, αποχωρεί από το Ναύπλιο και κατευθύνεται στη Κόρινθο με δύο ή τρείς χιλιάδες άνδρες για να σχηματίσει ένα δυνατό στρατόπεδο, όπως αυτό που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει στο Φάληρο, στις 28 Μαΐου. Ο Τσώρτς καθυστέρησε να φύγει από το Ναύπλιο, καθώς η κυβέρνηση δεν είχε να του δώσει τίποτα και οι άνδρες του τρώγανε για τρείς μέρες μόνο σταφίδες. Τελικά η κυβέρνηση έδωσε ένα δάνειο με τεράστιους τόκους στον Τσώρτς. Η Κυβέρνηση φεύγει από το Ναύπλιο και εγκαθιστάτε στην Αίγινα. Υπάρχει φόβος ότι ο Κολοκοτρώνης, με τα λεφτά και την επιρροή που έχει, θα εγκαθιδρύσει στρατιωτική κυβέρνηση και θα ανατρέψει το σύνταγμα.
 16. 46.6516
  Gazette De France, 2 Νοεμβρίου 1827. Οι απεσταλμένοι του Σουλτάνου, που έφτασαν στο Ναυαρίνο, είπαν στον Ιμπραήμ να καταφύγει στην Πάτρα. Μετά την άφιξη των απεσταλμένων επικράτησε αναταραχή στο Οθωμανικό στρατόπεδο. Ένα μέρος του Αγγλογαλλικού στόλου ακολούθησε τον Αιγυπτιακό στόλο. Στο ύψος του Χλεμουτσίου ο Αιγυπτιακός στόλος άλλαξε κατεύθυνση και κατέφυγε στο ακρωτήριο Σχοινάρι, της Ζακύνθου. Οι Αγγλικές αρχές του νησιού προσπάθησαν να συγκρατήσουν τους κατοίκους, οι οποίοι είχαν κατέβει στην παραλία με όπλα. Τελικά ο Ευρωπαϊκός στόλος εμπόδισε την πορεία των Αιγυπτίων και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες τους να καταφύγουν στην Πάτρα. Οι Ευρωπαίοι είχαν αγκυροβολήσει κοντά στο Χλεμούτσι, αλλά με τις διαταγές του Λόρδου Κόχραν κινήθηκαν, μαζί με τον Ελληνικό στόλο, εναντίον των Αιγυπτίων. Εκείνη τη νύχτα, ο Ιμπραήμ δέχτηκε επίθεση και υποχώρησε στο Ναυαρίνο. Ο Ρωσικός στόλος βρίσκεται ακόμα στην Μεσσηνία. Οκτώ Ελληνικά πλοία εισέβαλαν στο λιμάνι της Πάτρας και έκαψαν πέντε Τουρκικά πλοία.
 17. 46.6517
  Gazette De France, 5 Νοεμβρίου 1827. Τα νέα για τον αποκλεισμό του Ναυαρίνου και για την αναστολή της αποστολής του Ιμπραήμ έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη. Παρόλα αυτά η Υψηλή Πύλη φαίνεται μάλλον αδιάφορη και προσπαθεί να αποφύγει τον πόλεμο. Ο Σουλτάνος θεωρεί απάτη την Συνθήκη του Λονδίνου. Ο Ιμπραήμ έχει λάβει εντολές από τον Σουλτάνο να υποχωρήσει από το Ναυαρίνο και να κατευθυνθεί στην Πάτρα.
 18. 46.6518
  Gazette De France, 10 Νοεμβρίου 1827. Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου: Οι ναύαρχοι των τριών στόλων υπέγραψαν μία συνθήκη, στην οποία συμφώνησαν να επαναφέρουν την ειρήνη μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων. Ο Ιμπραήμ Πασάς δεν τήρησε την ανακωχή, που είχε υποσχεθεί στους Ευρωπαίους. Ο Κόδριγκτον συνάντησε τον Ιμπραήμ, κοντά στην Πάτρα και τον συμβούλεψε να σεβαστεί την ανακωχή. Ο Ιμπραήμ όμως συνέχισε να αιχμαλωτίζει γυναικόπαιδα και να καίει χωριά. Οι Ευρωπαίοι ναύαρχοι δεν ήθελαν να συνεχίσουν τον αποκλεισμό του Ναυαρίνου, καθώς ο Ιμπραήμ, μετά τον χειμώνα, θα συγκέντρωνε πολλά στρατεύματα. Για αυτό το λόγο αποφάσισαν ότι η μόνη λύση ήταν ο πόλεμος. Οι ναύαρχοι Κόδριγκτον, Δεριγνύ και Χέυδεν έλαβαν τις θέσεις τους και προετοιμάστηκαν να αντιμετωπίσουν τον Αιγυπτιακό στόλο. Αναφέρονται λεπτομερώς οι στρατηγικές κινήσεις των στόλων, πριν την ναυμαχία, καθώς και οι κινήσεις των Ευρωπαϊκών πλοίων, όταν η ναυμαχία ξεκίνησε. Στις πέντε το απόγευμα καταστράφηκε η πρώτη συμμαχία Οθωμανικών πλοίων, τα οποία πυρπολήθηκαν, βυθίστηκαν ή κάηκαν στις ακτές. Γίνεται επίσης λεπτομερής αναφορά στις ζημιές των Ευρωπαϊκών πλοίων και στην γενναιότητα των καπετάνιων και των πληρωμάτων τους. Πολλά πλοία κατευθύνονται στην Μικρά Ασία, για να μεταφέρουν τα νέα. Οι ναύτες του Γαλλικού στόλου ζητωκραυγάζουν «Ζήτω ο Βασιλιάς!». Μέσα στο άρθρο γίνεται αναφορά πολλών ονομάτων Ευρωπαϊκών πλοίων και καπετάνιων. Περιλαμβάνεται επίσης και επιστολή του Κόδριγκτον, μεταφρασμένη στα Γαλλικά από το Δεριγνύ, στην οποία γίνεται αναφορά στην συνθήκη του Λονδίνου.
 19. 46.6519
  Gazette De France, 11 Νοεμβρίου1827. Τα γεγονότα ένα μήνα πριν την ναυμαχία του Ναυαρίνου: Ο Ιμπραήμ Πασάς, θέλοντας να δει την αντίδραση του Άγγλου ναυάρχου, διέταξε τον Καπουδάν Μπέη να αποπλεύσει, από το Ναυαρίνο. Οι Άγγλοι, μόλις είδαν το Οθωμανικό πλοίο, διέταξαν τον καπετάνιο να επιστρέψει στο λιμάνι και να υπενθυμίσει στον Ιμπραήμ την συνθήκη του Λονδίνου, την οποία οι Έλληνες είχαν σεβαστεί. Ο Ιμπραήμ απάντησε ότι θα αποπλεύσει ολόκληρος ο στόλος, όταν λάβει τις διαταγές του Σουλτάνου, καθώς ο ίδιος είναι ένας στρατηγός που υπακούει την κυβέρνηση του. Τα γεγονότα μετά την ναυμαχία του Ναυαρίνου: Στις 20 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να εξοντώσουν τον Οθωμανικό στόλο και να ειρηνεύσουν την Μεσόγειο. Ο Οθωμανικός στόλος καταστράφηκε ολοσχερώς, μετά από κάποιες ώρες. Η ανδρεία του Δεριγνύ και των Γάλλων αξιωματικών του φάνηκε στο πεδίο της μάχης. Η συνεργασία των στόλων των τριών εθνών ήταν απίστευτη. Ο γιός του Κόδριγκτον και ο καπετάνιος Ντε λα Μπρετονιέ ήταν ελαφρώς τραυματισμένοι. Δεν βυθίστηκε κανένα Ευρωπαϊκό πλοίο. Οι Οθωμανοί, αν και πολέμησαν γενναία, έχασαν πάνω από τρείς χιλιάδες άνδρες. Οι Έλληνες πλέον θα πρέπει να σταματήσουν την πειρατεία, η οποία ενοχλεί το Ευρωπαϊκό εμπόριο. Στην εφημερίδα περιλαμβάνεται επίσης ένας εξαιρετικός πίνακας, που απαριθμεί τους τραυματίες και τους αποθανόντες κάθε Γαλλικού πλοίου.
 20. 46.6520
  Gazette De France, 15 Νοεμβρίου 1827. Στην Κωνσταντινούπολη έγιναν τρία συνέδρια, ώστε να αποφασίσουν την στρατηγική που πρέπει να χρησιμοποιήσουν στο Ναυαρίνο. Ο Σουλτάνος τελικά διέταξε τον Ιμπραήμ να αποχωρήσει, χωρίς να έρθει σε ρίξει με τους Ευρωπαίους. Παρόλα αυτά οι Τούρκοι πίστευαν ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ξεκίναγαν ποτέ έναν πόλεμο και θεωρούν παράλογο τον Ταχίρ Πασά, ο οποίος εγκατέλειψε το Ναυαρίνο. Οι Οθωμανοί προσπάθησαν να κατευθυνθούν στην Πάτρα και να συνεχίσουν από εκεί την εκστρατεία τους, αλλά συνάντησαν τον Ευρωπαϊκό στόλο και υποχώρησαν. Οι Άγγλοι είχαν 75 νεκρούς και 197 τραυματίες, από την ναυμαχία του Ναυαρίνου. Κατά την διάρκεια της ναυμαχίας τραυματίστηκε και ο Άγγλος ναύαρχος Κόδριγκτον. Ο Ρεσίτ Πασάς και ο Πασάς της Χαλκίδας έλαβαν χρηματικές ενισχύσεις, για να συνεχίσουν τις εκστρατείες τους. Πεντακόσιοι Οθωμανοί στρατιώτες κατευθύνονται στον Τσεσμέ, για να συναντήσουν άλλους δύο χιλιάδες. Από εκεί θα πάνε στην Χίο, την οποία έχουν αποκλείσει Ελληνικά πλοία. Οι Τούρκοι ενισχύουν τα οχυρά της Μυτιλήνης, του Μόλυβου και του Σιγρίου.
 21. 46.6521
  Gazette De France, 2 Δεκεμβρίου 1827. Η προκήρυξη των τριών ναυάρχων, στο Ελληνικό νομοθετικό σώμα, μετά την ναυμαχία του Ναυαρίνου (PortDeNavarin, 24 Octobre 1827): Οι ναύαρχοι αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν τον Οθωμανικό στόλο, καθώς δεν υπάκουσε στην ανακωχή. Δηλώνουν επίσης ότι δεν θα επιτρέψουν στους Έλληνες να συνεχίσουν τον πόλεμο και την πειρατεία. Τους απαγορεύουν δηλαδή να ξεπεράσουν τα σύνορα Ναυπάκτου-Βόλου, την Σαλαμίνα, την Αίγινα, την Ύδρα και τις Σπέτσες. Δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να μεταφέρει την επανάσταση στην Αλβανία (Ήπειρο) και στην Χίο. Συμβουλεύουν τους Έλληνες ταυτόχρονα να μην χρησιμοποιήσουν τον στόλο τους και τους απειλούν ότι θα έχουν την ίδια τύχη με τους Οθωμανούς. Τέλος οι ναύαρχοι τονίζουν ότι απευθύνονται στο νομοθετικό σώμα, καθώς η κυβέρνηση της Ελλάδας είναι αδύναμη. Οι Οθωμανικές αρχές της Πρέβεζας, αφού έμαθαν το αποτέλεσμα της ναυμαχίας, απαγόρευσαν την εξαγωγή προϊόντων.
 22. 46.6522
  Allgemeine Zeitung, 19 Ιανουαρίου 1822. Ο στρατός του Χουρσίτ Πασά, που βρισκόταν στο Πέτα, δέχτηκε επίθεση από τρείς χιλιάδες Σουλιώτες, υπό τον Μάρκο Μπότσαρη. Ο Μπότσαρης, ο οποίος βρισκόταν στα Πέντε Πηγάδια, έλαβε μία επιστολή, από τον Αλί Πασά. Στην επιστολή ο Πασάς των Ιωαννίνων αναφέρεται στον Χουρσίτ, ως κοινό τους εχθρό. Επιπλέον προτρέπει τον Μπότσαρη να καταλάβει την Άρτα, με τα γενναία του παλικάρια, για να αιχμαλωτίσει τον Ισμαήλ Πασά. Έπειτα ο Μπότσαρης κατευθύνθηκε στον Μάραθο και επιτέθηκε στους Τούρκους. Μετά από μία σκληρή μάχη οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στην Άρτα. 36 Ελληνικά πλοία ετοιμάζονται να πάνε στην Κύπρο, για να βοηθήσουν τους Έλληνες. Ταυτόχρονα ενισχύσεις στέλνονται και στην Κρήτη, ώστε να παραδοθούν τα Χανιά.
 23. 46.6523
  Allgemeine Zeitung , 15 Φεβρουαρίου 1822. Ο Πασάς Μεχμέτ Αμπντούλ Αμπούντ έχει αναλάβει να καταπνίξει την επανάσταση στην Κασσάνδρα και αναγκάζει τους Έλληνες, μετά από αιματηρές μάχες, να υποχωρήσουν. Στόχος του Πασά τώρα είναι να νικήσει τους επαναστάτες στο Άγιο Όρος. Ο Καπουδάν Πασάς ετοιμάζεται να αποβιβάσει 10 χιλιάδες άνδρες στον Μοριά. Φημολογείται επίσης ότι το Ναύπλιο παραδόθηκε στους Έλληνες. Οι αρχηγοί του Ιερού Λόγου (Βασίλειος Μπάρλας, Γεώργιος Μάνος, Νικόλαος Σκουφάς κ.α.) συνελήφθησαν από τους Οθωμανούς. Για αυτό το λόγο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εξέδωσε μία προκήρυξη, στην οποία μιλάει για το θάρρος και το πείσμα αυτών των ανδρών (εμπεριέχεται ολόκληρη). Η Ελληνική κυβέρνηση, που δημιουργήθηκε στο Άργος, επέλεξε για πρόεδρο της τον πρώην ηγεμόνα της Μολδαβίας, Μιχαήλ Σούτσο. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι εκπροσωπεύει όλους τους Έλληνες επαναστάτες και θα τους βοηθήσει να κατατροπώσουν τους Οθωμανούς.
 24. 46.6524
  Allgemeine Zeitung, 21 Φεβρουαρίου 1822. Ο Δημήτριος Υψηλάντης, σε μία συνέλευση στην Ύδρα, απευθύνεται στους Υδραίους, για να ξεσηκωθούν όλοι ενάντια στους Τυράννους. Αναφέρει ότι οι Οθωμανοί δεν θα καταφέρουν να εισβάλουν ποτέ στην Ύδρα, λόγω της απίστευτης ναυτικής δύναμης τους. Τονίζει επίσης ότι το Ναύπλιο πρέπει κυριευθεί, καθώς είναι επείγον να δημιουργηθεί ένα ασφαλές λιμάνι για τον Ελληνικό στόλο και τους Έλληνες στρατηγούς. Εμψυχώνει τους Υδραίους λέγοντας τους, ότι ούτε σε πέτρινα φρούρια δεν θα μπορέσουν να αμυνθούν εναντίων τους. Τέλος επισημαίνει ότι η πτώση του Παλαμηδίου θα είναι ένα γεγονός που θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη και θα τρομοκρατήσει τους Τούρκους.
 25. 46.6525
  Allgemeine, Zeitung, 4 Μαΐου 1822. Το πλήρωμα του Ελληνικού πολεμικού πλοίου ‘’Αρχιμήδης’’, που βρίσκεται στο Μεσολόγγι, αναφέρει μια μεγάλη ναυμαχία που έγινε στον κόλπο της Ναυπάκτου: Ο Ελληνικός στόλος ναυμάχησε με τους Οθωμανούς, στις 6 Μαρτίου. Μόνο 12, από τα πλοία των Ελλήνων, μπόρεσαν να επιτεθούν, καθώς οι άνεμοι ήταν δυνατοί. Παρόλα αυτά οι Έλληνες ναύτες πολέμησαν με θάρρος και ανάγκασαν τον Οθωμανικό στόλο να υποχωρήσει στην Ζάκυνθο. 5 χιλιάδες Οθωμανοί στρατιώτες επέστρεφαν στην Πάτρα, όταν ξαφνικά δέχτηκαν επίθεση από 500 Έλληνες, υπό τον Κολοκοτρώνη. Επίσης έξι Ελληνικά πλοία, υπό τον καπετάν Αποστόλη, είχαν αποκλείσει την Πάτρα. Φημολογείται ότι μετά από μεγάλες μάχες, κατά την διάρκεια των οποίων πέθανε και ο Πασάς της Δράμας, η Υπάτη (Neopatra) και η Λαμία (Zitouni) παραδόθηκαν στους Έλληνες. Ο Ελληνικός στόλος, από την Σάμο, αποβίβασε επαναστάτες στην Χίο. Οι Σαμιώτες ενώθηκαν με τους Χιώτες και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Χίου. Στην Χίο υπάρχουν 100 χιλιάδες Έλληνες, 25 χιλιάδες από τους οποίους βρίσκονται στην πόλη, ενώ οι υπόλοιποι μένουν σε 66 μικρές πόλεις και χωριά. Οι Τούρκοι στο νησί είναι ελάχιστοι. 4-5 χιλιάδες Σαμιώτες βρίσκονται στον κολπίσκο, ανάμεσα στα Θυμιανά και τον Τάλαρο. 30 χιλιάδες επαναστάτες έχουν συγκεντρωθεί στην Χίο. Η πόλη της Χίου έχει ερημωθεί από τους Τούρκους και οι Έλληνες φωνάζουν στους επαναστάτες «Ζήτω η λευτεριά» και «Καλώς ήρθατε».
 26. 46.6526
  Allgemeine Zeitung , 22 Ιουνίου 1822. Στην Μακεδονία, μετά από μία μεγάλη ήττα, ο καπετάν Διαμαντής υποχωρεί στην Νάουσα, στην οποία βρίσκεται ο Ζαφειράκης Θεοδοσίου. Ο Πασάς Μεχμέτ Αμπντούλ Αμπούντ έστειλε απεσταλμένους στο Ζαφειράκη και απαίτησε την παράδοση τους. Οι Οθωμανοί τελικά μπήκαν στην Νάουσα και έσφαξαν 5 χιλιάδες οικογένειες. Πολλές πληροφορίες για τα γεγονότα της σφαγής της Χίου. Η σφαγή και διάφορες δολοφονίες Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη έχουν αναστατώσει τους Έλληνες. Οι Ψαριανοί έχουν ανοίξει νέο μέτωπο με τους Οθωμανούς, στην Μυτιλήνη. Οι Τούρκοι μετά την καταστροφή της Χίου μπορεί να επιτεθούν στη Σάμο, στη Τήνο και στα Ψαρά. Αυτά τα νησιά διαθέτουν ισχυρούς στόλους, που συχνά ναυμαχούν εναντίον του Καπουδάν Πασά. Η Κόρινθος συνθηκολογεί και οι θηριωδίες στην Τριπολιτσά έχουν πλέον σταματήσει. Απεσταλμένοι των Ελλήνων έφτασαν στα Ιωάννινα, για να διαπραγματευτούν την παράδοση της οικογένειας του Χουρσίτ Πασά, η οποία είχε αιχμαλωτιστεί στην άλωση της Τριπολιτσάς. Ο Χουρσίτ Πασάς, πριν προλάβει να συναντηθεί με τον Πασά της Θεσσαλονίκης και τον Μπέη της Βέροιας, δέχτηκε επίθεση από τον Έλληνα Μπέη της Καστοριάς (NovaCastori) και αναγκάστηκε να υποχωρήσει στα Ιωάννινα.
 27. 46.6527
  Allgemeine Zeitung, 29 Ιουλίου 1822. Τα νέα της ήττας του Τουρκικού στόλου στην Χίο έχουν συγκλονίσει τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και των Σερρών. Νέα από το Ελληνικό ναυαρχείο αναφέρουν την πυρπόληση της Τουρκικής ναυαρχίδας και την καταστροφή του στόλου στην Χίο. Ο Ομέρ Βρυώνης ανακάλεσε στα Ιωάννινα τον Χουρσίτ Πασά, ο οποίος είχε δεχτεί επιθέσεις από τους Έλληνες και τους Σουλιώτες. Οι Έλληνες καταλαμβάνουν όλες τις περιοχές έξω από την Λάρισα. Αναμένεται επίσης ελληνική αντεπίθεση σύντομα στην Κασσάνδρα.
 28. 46.6528
  Allgemeine Zeitung, 17 Αυγούστου 1822. Ο Μαυροκορδάτος, με τέσσερις χιλιάδες άνδρες, φεύγει από την Κόρινθο και κατευθύνεται στο Μεσολόγγι, όπου θα συναντήσει πέντε χιλιάδες Σουλιώτες, οι οποίοι ετοιμάζονται να πολιορκήσουν την Άρτα. Αναφορές για τις κινήσεις των στόλων πριν την πυρπόληση: Οι Έλληνες έχουν αποκλείσει τα Δαρδανέλια, για να μην έρθουν ενισχύσεις. Ταυτόχρονα ο Οθωμανικός στόλος βρίσκεται στην Χίο και στην Μυτιλήνη. Στην Χίο επικρατεί πλέον ηρεμία μετά από την πυρπόληση της Τουρκικής ναυαρχίδας και την σφαγή. Μετά τον θάνατο του Καρά Αλί, ο Καρά Μεχμέτ έγινε ο νέος Καπουδάν Πασάς, όσο βρισκόταν στην Πάτρα.
 29. 46.6529
  Allgemeine Zeitung 20 Αυγούστου 1822. Ο Μαυροκορδάτος κατευθύνεται στην Άρτα, καθώς πολλοί οπλαρχηγοί είχαν προγραμματίσει μία μεγάλη έφοδο. Με την αποχώρηση του από την Κόρινθο, ο Μαυροκορδάτος παρέδωσε την Προεδρία του εκτελεστικού συμβουλίου στον Αθανάσιο Κανακάρη. Οι Έλληνες ετοιμάζουν επίθεση στην Πρέβεζα, από την ξηρά και την θάλασσα. Δύο χιλιάδες Σουλιώτες, υπό τον καπετάν Ζέρβα, αποβιβάστηκαν στην Ήπειρο και σύντομα κατέλαβαν τα Σύβοτα και το Φανάρι, παίρνοντας πολλούς αιχμαλώτους. Η Αθήνα, στις 10 Ιουνίου, παραδόθηκε στους Έλληνες και η Χαλκίδα δέχτηκε σοβαρή επίθεση. Το Πολεμικό Συμβούλιο των Ελλήνων διέταξε τον Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν στην Λιβαδειά, να επιτεθεί στην Ναύπακτο και τον στρατηγό Νόρμαν να κατευθυνθεί στην Λάρισα. Ο Μάρκος Μπότσαρης, μαζί με 2 χιλιάδες Μανιάτες, υπό τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, τρομοκρατεί τους Τούρκους στην Ήπειρο. Ο στρατηγός Νόρμαν έχασε πολλούς φιλέλληνες και τον αντισυνταγματάρχη Γκουμπερνάντ, στο Κομπότι της Άρτας. Ο Οθωμανικός στόλος κατευθύνεται στην Πάτρα, για να παραλάβει τον νέο Καπουδάν Πασά. Οι Τούρκοι ηττήθηκαν κοντά στις Θερμοπύλες, όσο ο Άρειος Πάγος βρίσκεται στην Λιχάδα της Εύβοιας και παρακολουθεί τα γεγονότα: Ο Χουρσίτ Πασάς εκστράτευσε 40-70 χιλιάδες άνδρες και κατευθύνθηκε εναντίον της Θεσσαλίας και του Μοριά. Όμως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος είχε στο πλευρό του τον Υψηλάντη, τον Νόρμαν και τον Μπότσαρη. Τελικά οι Έλληνες πολεμώντας σκληρά νίκησαν και πήραν αιχμάλωτους τον Πασά της Λαμίας και της Υπάτης, ενώ ο Χουρσίτ με 4 χιλιάδες άνδρες υποχώρησε στην Λάρισα. Ο Κολοκοτρώνης σταμάτησε τον αποκλεισμό της Πάτρας.
 30. 46.6530
  Allgemeine Zeitung , 31 Αυγούστου 1822. Αιματηρές μάχες γίνονται στο Ισθμό της Κορίνθου, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για τον Τουρκικό ανεφοδιασμό. Ένα κομμάτι του Οθωμανικού στόλου βρίσκεται στον Πατραϊκό κόλπο, αλλά δεν μπορεί να φύγει, καθώς κάποια Ελληνικά καράβια τον έχουν αποκλείσει. Ο στόλος των Ψαριανών αντιμετώπισε κάποια Οθωμανικά πλοία. Ο Ισμαήλ Γιβραλτάρ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κρήτη, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια αποβίβασης στρατευμάτων στην Σούδα. Ο Χουρσίτ Πασάς αναγκάστηκε να υποχωρήσει από την Άμφισσα, καθώς η εκστρατεία του ήταν ανοργάνωτη και αποτυχημένη.
 31. 46.6531
  Allgemeine Zeitung , 17 Οκτωβρίου 1822. Τέσσερις χιλιάδες Τούρκοι απέδρασαν από την Κόρινθο και οι Έλληνες στην συνέχεια μπήκαν στην πόλη και στο λιμάνι. Οι Τούρκοι είχαν παραλάβει προμήθειες πρόσφατα, αλλά μέσα στην πόλη υπήρχαν τρείς χιλιάδες τραυματίες. Για αυτό το λόγο λοιπόν η Κόρινθος παραδόθηκε στον Κολοκοτρώνη. Ο Οθωμανικός στόλος ηττήθηκε σφοδρά, στις 13 Σεπτεμβρίου, στον κόλπο του Ναυπλίου (Ναυμαχία Σπετσών). Οι Έλληνες πυροβολούσαν συνεχόμενα τα Τουρκικά πλοία. Ο Ελληνικός στόλος κυριαρχεί στον Μοριά και βομβάρδισε ένα Οθωμανικό λιμάνι. Οι Έλληνες έχουν καταφέρει απίθανα πράγματα και ο Χουρσίτ Πασάς αναγκάζεται να υποχωρήσει.
 32. 46.6532
  ΡΑΜΠΑΓΑΣ, πολιτικοσατυρική εφημερίς. Αθήνα - Έτος Ζ': δύο φύλλα Νο 606, 617 (της 13ης Σεπτεμβρίου & 21ης Οκτωβρίου 1884 αντίστοιχα) με έμμετρα "Στους Παπάδες" και "Ρωσσία και Τουρκία". Σελ. 16 (επιδιορθωμένες ράχες, μικροφθορά στη γωνία του 1ου φύλλου εκτός κειμένου)
 33. 46.6533
  ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ, μεγάλη απογευματινή εφημερίς. Αθήνα - Έτος Ι', αρ. Φύλλου 3500 της 2ας Μαΐου 1941. Ο γερμανικός στρατός κατέλαβε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα - ηχμαλωτίσθησαν 8.200 Βρεττανοί - Η πόλις Γρεβενών προς τον Φύρερ. Μέτρα δια τον επανερχόμενον στρατόν της Ηπείρου - η απόλυσις αξιωματικών και οπλιτών χωροφυλακής - από αύριον θα κυκλοφορούν σιδηροδρομικοί συρμοί. Σελ. 2
 34. 46.6534
  4η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, Δεκαπενθήμερος Έκδοσις Κόμματος 4ης Αυγούστου. Αθήνα - Εκδότης: Κώστας Πλεύρης. Έτος Β', αρ. Φύλλου 12 της 15ης Ιανουαρίου 1966. 25 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Μεταξά. Σελ. 8
 35. 46.6535
  ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΙΑΚΑ ΝΕΑ, Μηνιαία Έκδοσις - Όργανο των απανταχού Καστελλοριζίων. Αθήνα - Έτος 6ο, αρ. Φύλλου 48 της 31ης Ιανουαρίου 1954. Άρθρα για τον τακτικό ανεφοδιασμό του Καστελλόριζου, την καθημερινή ζωή, τη λαογραφία, τη μετανάστευση στην Αυστραλία κ.α. Σελ. 4
 36. 46.6536
  ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ. Αθήνα - Έτος Η', αρ. Φύλλου 283 της 10ης Οκτωβρίου 1889. Όλη η εφημερίδα αφιερωμένη στις ετοιμασίες των γάμων Κωνσταντίνου & Σοφίας. Άρθρα για τις αφίξεις αυτοκρατόρων & βασιλέων, τις διακοσμήσεις κτιρίων κλπ. Σελ. 8
 37. 46.6537
  ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αθήνα, Φύλλο Νο 341 της 21ης Σεπτεμβρίου 1892. Νομοτελεστικό διάταγμα περί εκτελέσεως του νόμου περί επιλογής στρατευσίμων, υγεία, σωματική ικανότητα, νοσήματα, βλάβες αναπηρίας κ.α. Σελ. 4
 38. 46.6538
  ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αθήνα, Φύλλο Νο 36 της 26ης Οκτωβρίου 1855. Πίνακας με τον γενικό προϋπολογισμό των εσόδων & εξόδων της χρήσεως 1854 και ανά είδος βεβαιωμένα & εισπραχθέντα. Σελ. 4
 39. 46.6539
  ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αθήνα, Αρ. Φύλλου 187 της 18ης Αυγούστου 1920. Ανακοίνωση της απαλλοτρίωσης της οικίας Σκούφου επί τον οδών Σόλωνος & Μασσαλίας προς στέγαση εργαστηρίων του Πανεπιστημίου (μετέπειτα Νομικής Σχολής), καταγραφή κληρονόμων, δικαιούχων, ονοματεπώνυμα, αποζημιώσεις κλπ. Σελ. 4 (2255-2258)
 40. 46.6540
  ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Αθήνα, Αρ. Φύλλου 240 της 8ης Αυγούστου 1912. Διατάγματα περί οργανώσεως της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, πλήρης λεπτομερής παρουσίαση, η πρώτη συστηματική και μεθοδική που έγινε στο Ελληνικό Κράτος. Σελ. 16 (επιδιορθωμένη ράχη)
Shop By

Στοιχεία 1-40 από 133

Σελίδα